Τρίτη 5 Ιουνίου 2012

Ο Νέος Κανονισμός Περιπτέρων

Τα περίπτερα θεωρούνται από τις πλέον χαρακτηριστικές κατασκευές των κοινοχρηστων χώρων και παραχωρούνται με αμιγώς κοινωνικά κριτήρια σε ειδικές ομάδες πληθυσμού. Δυστυχώς στην πόλη μας η χρήση και η δομή των περιπτέρων έχει καταστρατηγηθεί. Για το λόγο αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο ψήφισε κανονισμό ο οποίος στο επόμενο διάστημα στοχεύουμε να εφαρμοστεί.
  • Ο παρών κανονισμός ρυθμίζει και θέτει συγκεκριμένους κανόνες και όρους που αφορούν την λειτουργία των περιπτέρων στην πόλη των Αχαρνών
  • Έχει σκοπό την βελτίωση της αισθητικής των περιπτέρων
  • Την βελτίωση της αισθητικής των κοινόχρηστων χώρων της πόλης μας
  • Την ασφάλεια της κίνησης των ΑΜΕΑ και γενικότερα των πεζών
  • Προσδιορίζει με σαφήνεια τις επιτρεπόμενες διαστάσεις των περιπτέρων και των στοιχείων τους
  • Αυξάνει τα τετραγωνικά μέτρα παραχώρησης κοινόχρηστου χώρου διευκολύνοντας τους διαχειριστές τους
  • Ορίζει τον τρόπο και τον χρόνο υποβολής των αιτήσεων
  • Θέτει αυστηρούς κανόνες σε περίπτωση υπέρβασης ή τροποποίησης της χορηγηθείσας αδείας


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ


Εισαγωγή
Άρθρο 1: Αντικείμενο & σκοπός του Κανονισμού
Άρθρο 2: Νομικό Πλαίσιο
Άρθρο 3: Χρήσιμοι ορισμοί
Άρθρο 4: Αρμοδιότητες
Άρθρο 5: Γενικές αρχές τοποθέτησης περιπτέρων
Άρθρο 6: Τύπος και διαστάσεις σώματος περιπτέρων
Άρθρο 7: Ειδικές περιπτώσεις κατασκευής περιπτέρων
Άρθρο 8: Μέγιστο όριο παραχώρησης κοινόχρηστου χώρου
Άρθρο 9: Μέγιστος αριθμός ψυγείων και σταντ ανά περίπτερο και επιτρεπόμενη διάταξη τους στον παραχωρούμενο κοινόχρηστο χώρο
Άρθρο 10: Υποβολή αιτήσεων για την έκδοση της άδειας κοινόχρηστου χώρου
Άρθρο 11: Διοικητικές και άλλες κυρώσεις
Άρθρο 12: Μεταβατικές ρυθμίσεις


Εισαγωγή
Τα περίπτερα είναι λειτουργικά και εξυπηρετικά στοιχεία του δημόσιου χώρου αποτελώντας μια μακρόχρονη ελληνική ιδιαιτερότητα.
Με αυτήν την έννοια, θα πρέπει να κρατήσουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους και στην πόλη μας, χωρίς να αλλοιώνεται ο χαρακτήρας τους μετατρέποντας τα σε «πολυκαταστήματα» όπως γίνεται σήμερα διασκορπίζοντας περιμετρικά εμπορεύματα, έντυπα, ψυγεία και κατασκευές.
Στον Δήμο Αχαρνών λειτουργούν σήμερα (2012) περίπου τριάντα πέντε περίπτερα τα οποία αυθαιρετούν σε ποσοστό σχεδόν 80%-90% σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Δ/νσης Δημοτικής Αστυνομίας, υπερβαίνοντας τον χώρο που τους αναλογεί από δύο έως είκοσι φορές περισσότερο. Μερικά από αυτά έχουν δημιουργήσει μόνιμες κατασκευές επεκτείνοντας στους εξωτερικούς χώρους πολλά ψυγεία δημιουργώντας ζήτημα αισθητικής κυρίως στα κεντρικά σημεία της πόλης όπως πλατείες και πεζοδρόμια.
Έτσι κρίνεται επιτακτική η ανάγκη εφαρμογής ενός νέου κανονισμού σε αντικατάσταση της σχετικής απόφασης 1159/2003 του Δημοτικού Συμβουλίου Αχαρνών η οποία καθόριζε όρους για τα περίπτερα.
Για το λόγο αυτό, ο Δήμος Αχαρνών, στοχεύοντας να αποκαταστήσει τον αρχικό χαρακτήρα των περιπτέρων, θεσπίζει ειδικό «Κανονισμό περιπτέρων από τώρα και εφεξής», ο οποίος θέτει τους συγκεκριμένους όρους, κανόνες και περιορισμούς που αφορούν την ανάπτυξη της λειτουργίας των περιπτέρων στην πόλη των Αχαρνών.

Άρθρο 1: Αντικείμενο & σκοπός του Κανονισμού
Αντικείμενο του παρόντος κανονισμού είναι η θέσπιση προδιαγραφών & κανόνων, για τη χρήση των κοινοχρήστων χώρων που δύναται να εκμεταλλευτούν τα περίπτερα εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Αχαρνών, ο οποίος θα δεσμεύει τις δημοτικές υπηρεσίες καθώς και τους χρήστες και εκμεταλλευτές αυτών.
Σκοπός του Κανονισμού αυτού είναι:
Η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και επισκεπτών της πόλης των Αχαρνών με έμφαση στις κεντρικές αρτηρίες και τα κεντρικά σημεία της πόλης.
Η βελτίωση της αισθητικής εικόνας και λειτουργικότητας των κοινοχρήστων χώρων του δήμου μας.
Η ασφάλεια και προστασία της κίνησης των πεζών στους κοινόχρηστους χώρους, των Ατόμων με ειδικές Ανάγκες (ΑΜΕΑ) αλλά και των οχημάτων που κινούνται πλησίον αυτών.

Άρθρο 2: Νομικό Πλαίσιο
Ο παρόν κανονισμός στηρίζεται στις εξής διατάξεις:
1. Ν. 3463/2006, άρθ. 79 «Κανονιστικές αποφάσεις»
2. Ν. 3852/2010, άρθ. 73 «Επιτροπή Ποιότητας Ζωής»
3. Κ.Υ.Α. Φ 443531/24/300030/69 όπως αυτή τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε από την Κ.Υ.Α Φ.900/12/158489/23.03.06 (ΦΕΚ 424 /7.4.2006 τεύχος Β’) «Περί του τύπου και των διαστάσεων των αναπηρικών περιπτέρων».
4. Ν. 2831/2000 «Τροποποίηση των διατάξεων του Ν. 1577/85 «Γενικός Οικοδομικός Κανονισμός και άλλες πολεοδομικές διατάξεις» Β.Δ. 24-9/20-10-1958 «Περί κωδικοποιήσεως εις ενιαίων κείμενων νόμου των ισχυουσών διατάξεων περί των προσόδων των Δήμων και Κοινοτήτων» όπως αντικαταστάθηκε από το άρθρο 3 του Ν. 1080/80 και τροποποιήθηκε από τις διατάξεις του άρθρου 54 Ν. 1416/84, του άρθρου 26 Ν. 1828/89 και του άρθρου 16 Ν. 3254/04
5. Ν. 1900/1990 (ΦΕΚ 125/1990 τεύχος Α') «Τροποποίηση και συμπλήρωση διατάξεων του δημοτικού και κοινοτικού κώδικα (π.δ 323/1989), δευτεροβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης (Ν. 1622/1986), εσόδων δήμων και κοινοτήτων και άλλες διατάξεις»
6. Ν. 1828/1989 (ΦΕΚ 2/1989 τεύχος Α') «Αναμόρφωση Φορολογίας Εισοδήματος και άλλες διατάξεις
7. ΦΕΚ 2709/11-11-2011 (Τεύχος Β’) « Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας Δήμου Αχαρνών»
8. Του Ν. 2696/99 «Κύρωση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας» άρθρα 34,47 & 48.
9. ΝΔ 1044/71, άρθρο 22 «Τύπος και διαστάσεις»
10. Ν. 3734/09, αρθ. 34, παρ. 2 «Προώθηση της συμπαραγωγής δύο ή περισσότερων χρήσιμων μορφών ενέργειας…και άλλες διατάξεις»


Άρθρο 3: Χρήσιμοι ορισμοί
Κοινόχρηστα, είναι τα πράγματα τα οποία σύμφωνα με το νόμο ή τη βούληση του ιδιοκτήτη τους προορίζονται για κοινή χρήση και η κυριότητα των οποίων ανήκει στο Δήμο Αχαρνών. Τα κοινόχρηστα αποτελούν πράγματα εκτός συναλλαγής, σύμφωνα με το άρθρο 970 του Αστικού Κώδικα, ενώ «σε κοινόχρηστα πράγματα μπορούν να αποκτηθούν με παραχώρηση της αρχής, κατά τους όρους του νόμου, ιδιαίτερα ιδιωτικά δικαιώματα, εφ’ όσον με τα δικαιώματα αυτά εξυπηρετείται ή δεν αναιρείται η κοινή χρήση».
Τέλος, είναι η χρηματική παροχή που καταβάλλεται από τους υπόχρεους έναντι ειδικού ανταλλάγματος (αντιπαροχής), το οποίο συνίσταται στη χρησιμοποίηση ορισμένου δημοτικού έργου ή υπηρεσίας. Πρόκειται για τέλος ανταποδοτικού χαρακτήρα, με την έννοια ότι είναι ανάλογο του οφέλους που αποκομίζει ο φορολογούμενος από τη χρήση του παραχωρούμενου χώρου.
Άδειες Χρήσης κοινόχρηστου χώρου, είναι ατομικές διοικητικές πράξεις, οι οποίες υπόκεινται σε ανάκληση κατά τις γενικές αρχές του διοικητικού δικαίου και του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας και κατά τις ειδικές διατάξεις του άρθρου 3 του Ν. 1080/80, όπως τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε μεταγενέστερα.
Ανάκληση άδειας είναι διοικητική πράξη κύρωσης με την οποία αίρεται η ισχύς μιας άλλης διοικητικής πράξης, είτε αναδρομικά, είτε για το μέλλον. Αποσκοπεί όχι στην ποινική τιμωρία αδικήματος αλλά στην συμμόρφωση του υπόχρεου προς τις ρυθμίσεις του νόμου και του παρόντος Κανονισμού.
Αυθαίρετη χρήση, θεωρείται η χρήση του κοινόχρηστου χώρου χωρίς την άδεια του Δημάρχου. Αυθαίρετη θεωρείται επίσης η χρήση του κοινόχρηστου χώρου κατά παράβαση των όρων της χορηγηθείσης άδειας, είτε αυτοί αφορούν το είδος της χρήσης και τη θέση ή έκταση του παραχωρούμενου χώρου, είτε τη διάρκεια της άδειας.


Άρθρο 4: Αρμοδιότητες
1. Εκτός του Δήμου Αχαρνών, καμία άλλη αρχή δεν έχει αρμοδιότητα να εκδίδει άδειες χρήσης κοινόχρηστων χώρων που ανήκουν στο Δήμο Αχαρνών ή έχουν παραχωρηθεί σ’ αυτόν για εκμετάλλευση.
2. Για την εφαρμογή του παρόντος ανατίθενται οι παρακάτω αρμοδιότητες:
α) Η Δ/νση Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης εφαρμόζει την ισχύουσα νομοθεσία για την χορήγηση αδειών εκμετάλλευσης περιπτέρων και χορηγεί τις απαραίτητες άδειες χρήσης κοινόχρηστου χώρου εφόσον καταβληθούν τα αναλογούντα τέλη που προβλέπονται από τις σχετικές αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου.
β) Η Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών είναι αρμόδια για την είσπραξη των αναλογούντων τελών και προστίμων -εφόσον επιβάλλονται- που προβλέπονται από τις σχετικές αποφάσεις δημοτικού συμβουλίου εφαρμόζοντας τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.
γ) Η Δ/νση Δημοτικής Αστυνομίας ελέγχει την εφαρμογή του παρόντος κανονισμού σε τακτά χρονικά διαστήματα και χορηγεί «σύμφωνη γνώμη» στο πλαίσιο εσωτερικής υπηρεσιακής διαδικασίας, για την χορήγηση της άδειας κατάληψης του κοινοχρήστου χώρου.
δ) Τα συλλογικά όργανα ή οι επιτροπές επιλύουν κάθε φορολογική ή άλλη διαφορά που ανακύπτει από την εφαρμογή αυτού του κανονισμού και παραπέμπουν στο Δημοτικό Συμβούλιο θέματα που έχουν σχέση με την αναδιατύπωση και συμπλήρωση του παρόντα κανονισμού.


Άρθρο 5: Γενικές αρχές τοποθέτησης περιπτέρων
1. Στα πεζοδρόμια όπου υπάρχουν τοποθετημένα περίπτερα θα εξασφαλίζεται ελεύθερος χώρος για την κίνηση των πεζών πλάτους τουλάχιστον 1,50μ. Η ζώνη αυτή θα ισχύει σε όλο το μήκος της εμπρόσθιας πλευράς του περιπτέρου. Εφόσον αυτό δεν είναι εφικτό από το πλάτος του πεζοδρομίου τότε θα καθορίζεται ο μέγιστος δυνατός ελεύθερος χώρος.
2. Δεν επιτρέπεται η χρήση ή κατάληψη κοινόχρηστων χώρων με πράσινο.
3. Δεν θα εμποδίζεται η ανάδειξη, η προβολή μνημείων της πόλης ή σημείων με εξαιρετική σημασία.
4. Ο παραχωρούμενος κοινόχρηστος χώρος θα οριοθετείται με κίτρινη γραμμή από αρμόδια επιτροπή αποτελούμενη από υπαλλήλους της Δ/νσης Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης, Δ/νσης Οικονομικών Υπηρεσιών και της Δ/νσης Δημοτικής Αστυνομίας που θα συσταθεί για το σκοπό αυτό με απόφαση Δημάρχου ή ελλείψει αυτής από τα αρμόδια όργανα της Δ/νσης Δημοτικής Αστυνομίας. Κάθε κατάληψη εκτός των ορίων του παραχωρούμενου χώρου θεωρείται αυθαίρετη και την ευθύνη φέρει ο ιδιοκτήτης ή διαχειριστής του περιπτέρου.
5. Δεν επιτρέπεται καμία μόνιμη κατασκευή στον παραχωρούμενο κοινόχρηστο χώρο (υποστυλώματα, δάπεδα, καθίσματα, ζαρντινιέρες κ.τ.λ.). Η διάταξη των λειτουργικών στοιχείων επί του παραχωρούμενου κοινόχρηστου χώρου θα είναι τέτοια ώστε να μη δημιουργούνται προβλήματα στην κίνηση των πεζών. Η συνολική παρέμβαση θα τυγχάνει, πριν από την έκδοση της άδειας, της έγκρισης των υπηρεσιών του Δήμου κατόπιν υποβολής σχεδίων όπου θα εμφαίνεται ο υπό κατάληψη χώρος με τα λειτουργικά του στοιχεία. Οποιαδήποτε μεταβολή της διάταξης των λειτουργικών στοιχείων απαιτεί την έγκριση των υπηρεσιών και την ανανέωση της χορηγηθείσας άδειας.
6. Δεν επιτρέπεται η χρήση τελάρων ή συναφών αντικειμένων για την τοποθέτηση εφημερίδων και περιοδικών.
7. Δεν επιτρέπεται η τοποθέτηση μεγαφωνικών εγκαταστάσεων, διαφημιστικών στοιχείων στον κοινόχρηστο χώρο καθώς και τηλεοράσεων. Εξαίρεση αποτελούν οι διαφημίσεις που προβλέπονται βάσει της ΚΥΑ 52138/03 (Ν. 2946/2001 «Περί Υπαίθριας Διαφήμισης»)
8. Επιτρέπεται η τοποθέτηση διαφανών ανεμοφρακτών (νάιλον) μόνο κατά τις ημέρες που υπάρχει βροχόπτωση ή χαμηλή θερμοκρασία (<12-14oC) για την προστασία των εμπορευμάτων και του συνόλου των περιπτέρων.
9. Η καθαριότητα του κοινόχρηστου χώρου είναι ευθύνη του υπευθύνου του περιπτέρου.
Άρθρο 6: Τύπος και διαστάσεις σώματος περιπτέρων
1. Ο τύπος και οι διαστάσεις του σώματος του περιπτέρου καθορίζονται βασικά από την Κ.Υ.Α Φ.900/12/158489/23.03.06 (ΦΕΚ 424 /7.4.2006 τεύχος Β’). Με αυτές τις διαστάσεις θα πρέπει να είναι εναρμονισμένα όλα τα περίπτερα που βρίσκονται στον Δήμο Αχαρνών. Πιο συγκεκριμένα:
α) Μέγιστο μήκος και μέγιστο πλάτος του περιπτέρου 1,70μ.Χ 1,50μ. Οι διαστάσεις αυτές συνεχίζονται από τη βάση του περιπτέρου μέχρι τη βάση της στέγης και για κάθε οριζόντια τομή του περιπτέρου.
β) Το μέγιστο ύψος του περιπτέρου δύναται να φθάνει τα 2,60 μ., ως εξής:
γ) Ύψος βάσεως περιπτέρου (εκ μπετόν) 0,10 μ.
δ) Ύψος από την βάση μέχρι τις θυρίδες 0,90 μ.
ε) Από της βάσεως των θυρίδων μέχρι της στέγης 1,40 μ.
στ) Ύψος κωνικής στέγης 0,20 μ.
ζ) Συνολικό ύψος από τη στάθμη του πεζοδρομίου 2,60 μ.
η) Τα περίπτερα που κατασκευάζονται θα είναι από ξύλο.
Κατά συνέπεια οι επιτρεπόμενες διαστάσεις του κουβουκλίου του περιπτέρου στην βάση του, θα είναι 1,70μ. Χ 1,50μ. = 2,55τ. μ.. Με την παρ. 17 του Β.Δ. 24-9/20-10-58 όπως αντικαταστάθηκε από το άρθρο 3 του Ν.1080/80 ο χώρος που καταλαμβάνει το σώμα του περιπτέρου δεν χρεώνεται με οποιοδήποτε τέλος. Οποιαδήποτε όμως παραπάνω διάσταση του σώματος του περιπτέρου θα λογίζεται ως αυθαίρετη χρήση κοινόχρηστου χώρου και κατασκευή.
1. Θυρίδες συναλλαγών: Στις εμπρόσθιες και πλάγιες παρειές κάθε περιπτέρου κατά- σκευάζονται τρεις συνολικά θυρίδες για τις συναλλαγές με το κοινό, πίσω δε από την
      κεντρική θυρίδα και προς την πλευρά της οδού κατασκευάζεται η θύρα του περιπτέρου.
2. Ραφές: Ραφές οι οποίες εξέχουν πέραν των διαστάσεων που καθορίσθηκαν (1,70μ Χ1,50μ.) απαγορεύονται απολύτως.
3. Τέντες: Επιτρέπεται η τοποθέτηση κινητού προστεγάσματος (τέντας) με στήριξη μόνο επάνω στο περίπτερο, χωρίς κατακόρυφα στηρίγματα, το οποίο να προεξέχει το μέγιστο κατά 1,50 μ. σε οριζόντια προβολή από αυτό και 0,50 μ. εσώτερα του άκρου του πεζοδρομίου.
4. Διαφήμιση: Επιτρέπεται η τοποθέτηση φωτεινών διαφημίσεων όπως αυτές προβλέπονται από την Κ.Υ.Α. 52138/03 και τον Ν. 2946/2001 «Περί υπαίθριας διαφήμισης».
5. Ρολά για ασφάλεια: Το περίπτερο προστατεύεται με ρολά κατασκευαζόμενα εντός των καθορισθεισών διαστάσεων.
6. Χρώμα: πρέπει να είναι ελαιοχρωματισμένα εξωτερικώς με χρώμα μπεζ ανοικτό.
7. Η κατασκευή οποιουδήποτε άλλου τύπου περιπτέρου απαγορεύεται.


Άρθρο 7: Ειδικές περιπτώσεις κατασκευής περιπτέρων
1. Κατ’ εξαίρεση μπορεί με την απόφαση για τη χορήγηση της άδειας να επιτραπεί η κατασκευή περιπτέρου διαφορετικού τύπου και διαστάσεων, εφόσον επιβάλλεται για λόγους κυκλοφορίας ή αισθητικής (άρθρο 22 παρ.2 ΝΔ 1044/71).
2. Επίσης, κατ’ εξαίρεση μπορεί να επιτραπεί με κοινή υπουργική απόφαση η κατασκευή ειδικού τύπου περιπτέρου σε τοποθεσίες τουριστικού ενδιαφέροντος (άρθρο 22 παρ.3 ΝΔ 1044/71).
3. Είναι δυνατή η εγκατάσταση στα περίπτερα φωτοβολταϊκών συστημάτων κατάλληλου μεγέθους αποκλειστικά για την κάλυψη των ιδίων ενεργειακών τους αναγκών. Στην περίπτωση αυτή ο τύπος και οι διαστάσεις των περιπτέρων, οι κατασκευαστικές επεμβάσεις για την αύξηση των διαστάσεων υφιστάμενων περιπτέρων, οι τεχνικές προδιαγραφές, τα κριτήρια και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών συλλεκτών στη στέγη και του συνοδευτικού εξοπλισμού εντός του περιπτέρου, καθώς και τη σχετική σήμανση ως «ηλιακό περίπτερο» καθορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης, Εθνικής Άμυνας και Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων Έργων.

Άρθρο 8. Μέγιστο όριο παραχώρησης κοινόχρηστου χώρου
1. Στα περίπτερα δύναται να παραχωρηθεί επιπλέον χώρος (κοινόχρηστος) ο οποίος προορίζεται για την  τοποθέτηση ψυγείων πώλησης παγωτών, αναψυκτικών, καθώς και για σταντ πώλησης εντύπων. Ο χώρος αυτός θα είναι εφαπτόμενος της έκτασης που καταλαμβάνει το σώμα του περιπτέρου. Οι διάδρομοι που πιθανόν δημιουργούνται ενδιάμεσα και χρησιμοποιούνται για την εξυπηρέτηση των πελατών του περιπτέρου λογίζονται ως χρήση και κατάληψη κοινόχρηστου χώρου.
2. Ο μέγιστος παραχωρούμενος κοινόχρηστος χώρος θα είναι 4,00 τ.μ. για κάθε περίπτερο με την προϋπόθεση πως δεν παρακωλύεται η ομαλή διέλευση πεζών και εφαρμόζονται όλες οι αναφερόμενες στον κανονισμό διατάξεις.
3. Σε κάθε περίπτωση η επιτρεπόμενη κατάληψη κοινόχρηστου χώρου θα πρέπει να εκτείνεται εντός του κινητού προστεγάσματος (τέντας) του περιπτέρου και να μην προεξέχει αυτού σε καμία περίπτωση.
4. Η τοποθέτηση παιχνιδιών ή παιχνιδομηχανών πλησίον των περιπτέρων θα εξετάζεται κατά περίπτωση και θα εκδίδεται άδεια με τη σύμφωνη γνώμη της Δ/νσης Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης και της Δ/νσης Δημοτικής Αστυνομίας υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα παραβιάζεται η λειτουργικότητα του και η αισθητική του κοινόχρηστου χώρου.


Άρθρο 9. Μέγιστος αριθμός ψυγείων και σταντ ανά περίπτερο και επιτρεπόμενη διάταξη τους στον παραχωρούμενο κοινόχρηστο χώρο
Ο μέγιστος αριθμός των ψυγείων που θα τοποθετούνται έξω από τα περίπτερα και η διάταξη τους καθορίζονται ως εξής:
Ένα (1) ψυγείο αναψυκτικών μέγιστων διαστάσεων 1,35μ. Χ 0,60μ. ήτοι κατάληψη παραχωρούμενου κοινόχρηστου χώρου 0,81 τ.μ., ένα (1) ψυγείο αναψυκτικών μέγιστων διαστάσεων 0,70μ. Χ 0,60μ. ήτοι κατάληψη παραχωρούμενου κοινόχρηστου χώρου 0,42 τ.μ. ή εναλλακτικά τρία (3) ψυγεία με μέγιστες διαστάσεις έκαστο ψυγείο 0,70μ. Χ 0,60μ., δηλ. συνολική κατάληψη για την τοποθέτηση ψυγείων αναψυκτικών 1,23-1,26 τ.μ. και
Ένα (1) ψυγείο παγωτών μέγιστων διαστάσεων 1,35μ. Χ 0,60μ. ήτοι κατάληψη παραχωρούμενου κοινόχρηστου χώρου 0,81 τ.μ..
Επίσης δίνεται η δυνατότητα τοποθέτησης ενός σταντ πώλησης εντύπων διαστάσεων 1,00μ. Χ 0,30μ. ήτοι κατάληψη 0,30 τ.μ.
Αυτό σημαίνει πως η συνολική χρήση (κατάληψη) των ψυγείων αναψυκτικών, παγωτών και σταντ πώλησης εντύπων θα είναι 2,34-2,37 τ.μ.. Ο υπόλοιπος αδιάθετος χώρος (1,63-1,67 τ.μ.) θα προορίζεται για την δημιουργία διαδρόμων για την εξυπηρέτηση των πελατών του περιπτέρου και θα λογίζεται ως χρήση παραχωρούμενου κοινόχρηστου.
Η τοποθέτηση των στοιχείων (ψυγείων και σταντ) στον παραχωρούμενο κοινόχρηστο χώρο πρέπει να γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να διασφαλίζεται η μέγιστη δυνατή χρησιμότητα του.
Παρακάτω παρουσιάζονται οι (κατά προτεραιότητα) τρόποι με τους οποίους θα πρέπει να τοποθετούνται τα στοιχεία του περιπτέρου (ψυγεία και σταντ) στους παραχωρούμενους κοινόχρηστους χώρους:



Στην περίπτωση που δεν είναι δυνατή η τοποθέτηση των στοιχείων στον παραχωρούμενο κοινόχρηστο χώρο με έναν από τους παραπάνω προτεινόμενους τρόπους, δύναται να εξετάζεται η περίπτωση τοποθέτησής τους με διαφορετικό τρόπο μη  εξαιρουμένων κατά τα λοιπά των όλων των αναφερόμενων όρων στον παρόντα κανονισμό.
Για περίπτερα που βρίσκονται μπροστά από τις προσόψεις καταστημάτων ή γενικότερα εμποδίζουν από την διάταξη των ψυγείων τους την θέα προς τους υπόλοιπους κοινόχρηστους χώρους, η διάταξη των ψυγείων θα είναι τέτοια ώστε το μέγιστο πλάτος τους δεν θα υπερβαίνει τα 3,30μ. που σημαίνει πως δύναται να τοποθετούν:
Ένα (1) ψυγείο αναψυκτικών μέγιστων διαστάσεων 1,35μ. Χ 0,60μ. ήτοι κατάληψη παραχωρούμενου κοινόχρηστου χώρου 0,81 τ.μ., ή εναλλακτικά δύο (2) ψυγεία με μέγιστες διαστάσεις έκαστο ψυγείο 0,70μ. Χ 0,60μ., δηλ. συνολική κατάληψη για την τοποθέτηση ψυγείων αναψυκτικών 0,81-0,84 τ.μ. και
Ένα (1) ψυγείο παγωτών μέγιστων διαστάσεων 1,35μ. Χ 0,60μ. ήτοι κατάληψη παραχωρούμενου κοινόχρηστου χώρου 0,81 τ.μ., εφαπτόμενο στο σώμα του περιπτέρου.
Επίσης δίνεται η δυνατότητα τοποθέτησης ενός σταντ πώλησης εντύπων διαστάσεων 1,00μ. Χ 0,30μ. ήτοι κατάληψη 0,30 τ.μ.
Αυτό σημαίνει πως η συνολική χρήση (κατάληψη) των ψυγείων αναψυκτικών, παγωτών και σταντ πώλησης εντύπων θα είναι 1,92-1,95 τ.μ. ενώ ο μέγιστος παραχωρούμενος χώρος γι’ αυτές τις περιπτώσεις θα είναι 3,18 τ.μ..  Κατά συνέπεια ο υπόλοιπος αδιάθετος χώρος (1,23-1,26 τ.μ.) θα προορίζεται για την δημιουργία διαδρόμων για την εξυπηρέτηση των πελατών του περιπτέρου και θα λογίζεται ως χρήση παραχωρούμενου κοινόχρηστου.
Η διάταξη των ψυγείων γι’ αυτές τις περιπτώσει θα είναι όπως φαίνεται στο παρακάτω σχέδιο:



Άρθρο 10. Υποβολή αιτήσεων για την έκδοση της άδειας κοινόχρηστου χώρου
Πριν από την παραχώρηση της χρήσης κοινόχρηστου χώρου για περίπτερο ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να υποβάλλει αίτηση στον Δήμο Αχαρνών απευθυνόμενος στην Δ/νση Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης με τα απαραίτητα δικαιολογητικά από την 1η έως την 15η  Δεκεμβρίου κάθε έτους για την έκδοση της αδείας που θα ισχύει για το επόμενο έτος. Για την υποβολή της αίτησης δεν θα προηγείται προηγούμενη ατομική ειδοποίηση από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες του δήμου.  Με την υποβολή της αίτησης ο ενδιαφερόμενος δύναται να αιτηθεί προς παραχώρηση τον χώρο όπως προβλέπεται από το άρθρο 9 του παρόντος κανονισμού, ο οποίος θα αφορά κατάληψη κοινόχρηστου χώρου αναλόγως των περιπτώσεων.
Η αίτηση θα υποβάλλεται σε ειδικό έντυπο που θα εκδοθεί για το σκοπό αυτό με ευθύνη της Δ/νσης Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης το οποίο θα διατίθεται από την αρμόδια διεύθυνση, θα είναι δε αναρτημένο σε μόνιμη βάση στην ηλεκτρονική σελίδα του Δήμου Αχαρνών.
Στην αίτηση που θα υποβάλλεται  με τα στοιχεία του ενδιαφερόμενου δηλ. το ονοματεπώνυμο ή η επωνυμία του αιτούντος, το είδος και η διεύθυνση της ασκούμενης επιχείρησης, θα επισυνάπτονται:
1. Αντίγραφο της άδειας λειτουργίας
2. Η θέση, η έκταση και το είδος του αιτούμενου προς χρήση χώρου ως και η χρονική διάρκεια για την οποία αιτείται η παραχώρηση της χρήσης αυτού.
3. Σχέδιο κάτοψης όπου θα απεικονίζεται ο υπό κατάληψη κοινόχρηστος χώρος με τα λειτουργικά του στοιχεία υπογεγραμμένο από τον ενδιαφερόμενο.
4. Υπεύθυνη Δήλωση ότι έλαβε γνώση των όρων του «Κανονισμού περιπτέρων»
5. Έγραφα από την Ταμειακή Υπηρεσία του Δήμου Αχαρνών περί μη οφειλής για τέλη, φόρους, πρόστιμα ή εισφορές προς αυτόν ή νομίμου ρυθμίσεως τους.
6. Οποιοδήποτε άλλο στοιχείο κρίνουν χρήσιμο οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες για την έκδοση της άδειας κοινόχρηστου χώρου.
Διευκρινίζεται πως προϋπόθεση για τη χορήγηση της άδειας κοινόχρηστου χώρου από  τον δήμο είναι η μη ύπαρξη, εις βάρους του ενδιαφερομένου, βεβαιωμένων ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον Δήμο, με εξαίρεση τις περιπτώσεις εκκρεμοδικίας και του διακανονισμού καταβολής αυτών, σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία.
Στοιχεία της άδειας χρήσεως κοινόχρηστου χώρου
Στην άδεια θα αναγράφεται η τοποθεσία και η έκταση του παραχωρουμένου κατά χρήση χώρου, το είδος και η διάρκεια της χρήσης, καθώς και το τέλος, των διατάξεων του Ν.1080/80.

Άρθρο 11. Διοικητικές και άλλες κυρώσεις 
1. Σε περίπτωση αυθαίρετης χρήσης του κοινόχρηστου χώρου, του οποίου έχει επιτραπεί η παραχώρηση της χρήσης, καταλογίζεται σε βάρος του υπόχρεου με απόφαση του δημάρχου, εκτός από το αναλογούν τέλος και χρηματικό πρόστιμο διπλάσιο προς το αναλογούν τέλος, ανεξάρτητα από το διάστημα της αυθαίρετης χρήσης.
2. Με όμοια απόφαση επιβάλλεται πρόστιμο, σε βάρος εκείνου που κάνει αυθαίρετη χρήση του χώρου του οποίου η παραχώρηση της χρήσης δεν έχει επιτραπεί, ίσο με το τριπλάσιο του μεγαλύτερου κατά τετραγωνικό μέτρο ποσού που καθορίστηκε με απόφαση του οικείου συμβουλίου, για τους χώρους για τους οποίους έχει επιτραπεί η παραχώρηση της χρήσης. Η διαπίστωση της αυθαίρετης χρήσης ενεργείται από τις υπηρεσίες του δήμου ή την αστυνομική αρχή.
3. Σε περίπτωση που γίνεται αυθαίρετη χρήση του χώρου καθ' υποτροπή επιβάλλονται κάθε φορά και μέχρι δύο φορές τα ως άνω πρόστιμα και αν εξακολουθεί η παράβαση ο δήμος προβαίνει στην αφαίρεση κάθε είδους αντικειμένων, με τη συνδρομή της δημοτικής αστυνομίας ή της οικείας αστυνομικής αρχής και επιβάλλεται ειδικό πρόστιμο για τα έξοδα μεταφοράς και αποθήκευσης, ίσο με το διπλάσιο του μεγαλυτέρου κατά τετραγωνικό μέτρο ποσού που καθορίστηκε με απόφαση του οικείου συμβουλίου για τους χώρους για τους οποίους έχει επιτραπεί η παραχώρηση της χρήσης (ΒΔ 24.9/20-10-58, αντικ. από άρ. 6 του Ν. 1900/90, ΦΕΚ-125 Α' και παρ. 5 του άρθρου 26 του Ν. 1828/89, ΦΕΚ-2 Α').
4. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης του περιπτερούχου ως προς τα άρθρα 5, 6, 8, 9 του παρόντος κανονισμού όσον αφορά τον τύπον και τις διαστάσεις των περιπτέρων και την διάταξη των στοιχείων τους, η άδεια εκμετάλλευσης του περιπτέρου δύναται να αφαιρεθεί ενώ το περίπτερο κατεδαφίζεται με μέριμνα του οικείου Αστυνομικού Τμήματος.
Άρθρο 12: Μεταβατικές ρυθμίσεις
1. Όσον αφορά το μέγιστο όριο παραχώρησης κοινόχρηστου χώρου κατά τον πρώτο χρόνο της εφαρμογής του κανονισμού, ήτοι το έτος 2012 η προθεσμία υποβολής της αίτησης δύναται να κατατεθεί έως και δύο μήνες από την ψήφιση του κανονισμού από το δημοτικό συμβούλιο.
2. Μέσα στο διάστημα αυτό θα πρέπει οι ιδιοκτήτες ή διαχειριστές των περιπτέρων να εναρμονιστούν με τις προδιαγραφές και τους κανόνες που θέτει ο συγκεκριμένος κανονισμός.
3. Για όσους ήδη έχουν καταβάλλει τέλος κοινόχρηστου χώρου για το έτος 2012 μπορούν με συμπληρωματική αίτηση να ζητήσουν τα πρόσθετα τετραγωνικά μέτρα παραχώρησης χώρου  με την διαδικασία που προβλέπεται στον παρόντα κανονισμού.
4. Για τα επόμενα έτη θα ισχύουν όλα τα οριζόμενα  στον παρόντα κανονισμό άρθρα.
5. Για τον καθορισμό ή μη νέων ανταποδοτικών τελών αρμόδια είναι η Δ/νση Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου Αχαρνών. Μέχρι την ψήφιση τους ή μη,  ισχύει το ύψος των τελών που έχουν καθορισθεί στην υπ’ αριθ. 1159/2003 απόφαση δημοτικού συμβουλίου Αχαρνών.
6. Ο Δήμαρχος και οι επικεφαλείς των αρμόδιων υπηρεσιών και επιτροπών έχουν την κύρια ευθύνη για την αυστηρή τήρηση του παρόντος κανονισμού.
7. Για όσα δεν προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό ισχύουν όσα προβλέπονται από τους ισχύοντες νόμους και διατάξεις.
8. Οποιαδήποτε παλαιότερη απόφαση δημοτικού συμβούλιου παύει να ισχύει.
9. Αναθέτει τις περεταίρω ενέργειες στον κ. Δήμαρχο
10. Η πιο πάνω απόφαση πήρε αριθμό 9η/2012 κατά την συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής και εγκρίθηκε από την υπ’ αριθ. 125/2012 απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου.